Zoetermeer wil half miljoen euro aan blaftaks nog niet missen, het tarief gaat zelfs omhoog

Zoetermeer wil half miljoen euro aan blaftaks nog niet missen, het tarief gaat zelfs omhoog

22 december 2021

Ondanks pogingen vanuit onder meer PDvZ om de hondenbelasting op te heffen, houdt Zoetermeer deze oude belasting in stand.

 

Het tarief stijgt en komt uit op 67,66 euro voor de eerste hond per huishouden, 101,02 voor de tweede en voor iedere hond daarna 134,72.

In de Tweede Kamer speel al een discussie om hondenbelasting af te schaffen. De helft van de gemeenten heft geen ‘blaftaks’ meer. Zoetermeerse hondenbaasjes dragen jaarlijks zo’n half miljoen euro hondenbelasting af aan de gemeente, dat geld verdwijnt in de algemene kas. Als dat wegvalt, is dat opnieuw een gat in de toch al fragiele begroting van Zoetermeer, vindt een groot deel van de raad. Vandaar dat wethouder financiën Jan Iedema na een voorstel van de LHN de opdracht kreeg om aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) duidelijk te maken dat Zoetermeer geen bezwaar heeft tegen landelijke afschaffing van hondenbelasting, maar alleen als het Rijk de misgelopen inkomsten dan compenseert.

Duurder
Alle lokale belastingen en heffingen gaan per 1 januari met 3 procent omhoog. De onroerende zaakbelasting (ozb), de rioolheffing, afvalstoffenheffing, marktgelden, toeristenbelasting: alles wordt duurder komend jaar. De gemeente past de tarieven jaarlijks aan de inflatie aan en die valt dit jaar hoger uit dan voorgaande jaren. De afvalstoffenheffing stijgt extra omdat de kosten voor verwerking van restafval enorm stegen.

De tarieven voor 2022 zijn maandagavond door de gemeenteraad vastgesteld. Dat betekent dat gezinnen volgend jaar zo’n 312 euro voor afval gaan betalen (nu 298), tweepersoonshuishoudens 297 (nu 284) en Zoetermeerders die in hun eentje wonen 264 euro (was 252). Ozb en rioolheffing hangen vooral af van de woningwaarde en zijn per adres verschillen. De gemeente wil gemiddeld 3 procent meer ontvangen.

 

Naar bron gaan
Auteur: Remon Van Zuijlen