Zo houd je je kerstboom mooi tot kerst

Zo houd je je kerstboom mooi tot kerst

21 december 2021

Heb je een mooie kerstboom gehaald, vallen de naalden meteen de eerste dag al massaal uit. Met deze tips van kerstbomenverkoper Twan Zwinkels redt jouw boom het wél tot en met de kerst.

 

Het begint al bij de keuze voor een bepaalde bomensoort. Er zijn in ons land veel verschillende soorten kerstbomen verkrijgbaar. Van de fijnspar en de blauwspar tot de nordmann. Hovenier Twan Zwinkels, die al vijf jaar een vast kerstbomenverkooppunt heeft in het Westlandse Kwintsheul, zweert bij de laatstgenoemde. ,,De nordmann kerstboom is veruit het populairst. Deze boom heeft een duidelijke piramidevorm en beantwoordt daarmee aan het standaardbeeld dat mensen van een naaldboom hebben. Ook is hij goed naaldvast.” Dat is alvast de eerste tip. Hieronder al zijn tips op een rijtje. 

Kerstboom mooi houden doe je zo:
1. Kies de juiste boom. Met een Scandinavische nordmann heb je een naaldvaste boom te pakken;
2. Zaag aan de onderkant vijf centimeter van de stam af en plaats de boom in een emmer met warm water, zo kan hij beter water absorberen;
3. Laat de boom eerst acclimatiseren: zet hem een nachtje in de schuur of garage en verhuis hem dan pas echt naar binnen. Op die manier kan hij wennen aan het temperatuurverschil;
4. Zorg dat de boom elke dag natte voeten heeft. Baat het niet dan schaadt het niet;
5. Plaats een kerstboom nooit te dicht bij een warmtebron. Warmte versnelt uitdroging van de boom. Vloerverwarming? Bescherm de boom door deze hoog te zetten of bijvoorbeeld op een houten plaat of deken.