We leven steeds langer, maar hoe gaan we die oude dag in? ‘Word wakker en denk na over je toekomst’

We leven steeds langer, maar hoe gaan we die oude dag in? ‘Word wakker en denk na over je toekomst’

Theo Nuijten (bijna 70), Edu Fisscher (65),  Viviëne Brevé (72) en Henriëtte Bots (70)
Theo Nuijten (bijna 70), Edu Fisscher (65), Viviëne Brevé (72) en Henriëtte Bots (70) © Henriette Guest

9 september 2021

We leven steeds langer, maar hoe gaan we die oude dag in? De nieuwe Zoetermeerse initiatiefgroep van jonge senioren waarschuwt: ‘Word wakker en denk na over je toekomst.’

De nieuwe Initiatiefgroep Jongsenioren Zoetermeer heeft een indringende boodschap die vroeger of later voor iedereen gaat gelden: op welke manier word je gezond en vitaal ouder? En hoe hang je ook op hoge leeftijd nog de slingers op?

De vier initiatiefnemers Viviëne Brevé (72), Theo Nuijten (bijna 70), Henriëtte Bots (70) en het relatieve jonkie Edu Fisscher (65) staken anderhalf jaar geleden de koppen bij elkaar. Deze week lanceerden ze ook hun website. Die werd gemaakt met behulp van MBO Rijnland. Er is informatie op te vinden over zingeving, mobiliteit, wonen en vitaal, vier thema’s die senioren ongetwijfeld aanspreken.

Pensioen
De vier Zoetermeerders hebben verschillende achtergronden. Viviëne werkte bijvoorbeeld 37 jaar bij de gemeente, na haar pensioen nog eens vijf jaar als zzp’er. Theo heeft er 41 jaar in het onderwijs op zitten. Edu werkt nog steeds als zzp’er. ,,Tot ik er bij neerval”, vertelt hij met een glimlach. Elk groepslid nam een van de thema’s van de website voor zijn of haar rekening en presenteerde die woensdagmiddag op de eerste kennismaking in seniorencomplex De Gondel.

De belangstelling was zo groot dat er meer aanmeldingen waren dan er plek was in de zaal. Die was wegens de coronamaatregelen beperkt tot vijfenvijftig deelnemers, vertellen de initiatiefnemers. De vier vatten hun boodschap zo samen: we worden allemaal ouder, maar dat kan dus ook op een leuke, gezonde en vitale manier. En daar kun je maar beter nu, in plaats van straks over gaan nadenken.

Zoetermeer is een gemeente die bekendstaat om zijn vergrijzing. Hoe oud moet je zijn om hier voor een senior door te gaan?
Theo Nuijten: ,,Als je last hebt van het lege nestsyndroom. Dat kan vanaf 55 of ouder, maar het is een gevoel. Naarmate onze gemiddelde leeftijd voortschrijdt, schuift ook de seniore leeftijd op. het is maar hoe je je voelt.” Edu Fisscher: ,,Daarom hebben we geen leeftijd genoemd. We zijn er voor mensen die een beetje aan het einde van hun werkende leven zijn of ertegenaan zitten.”

Waarom werd deze initiatiefgroep opgericht?
Theo Nuijten: ,,Een tijd geleden deed de GGD een onderzoek in samenwerking met de Haagse Hogeschool. Ze ontdekten dat veel ouderen geen idee hebben van wat hen kan overkomen als je ouder wordt. Ons initiatief wil jong-senioren ervan bewustmaken daar nu al over na te denken. Wat het straks na twintig jaar zal zijn, dat weet je nog niet, maar denk er wel vast over na.” Viviëne Brevé: ,,Het is ook hoe je in het leven staat. Ben je heel actief en heb je een grote, sociale vriendenkring? Of heb je een heel klein kringetje en zit je vooral thuis en doe je niets? Want als je niets doet, word je snel oud. Als je een pensioen hebt, worden de dingen anders. Dan moet je dingen verzinnen om in beweging te blijven. De een vult het op met vrijwilligerswerk, de ander werkt gewoon door tot zijn zeventigste.”

In welk opzicht zijn jullie een verrijking voor de senioren en is Zoetermeer wel een seniorvriendelijke stad?
Edu Fisscher: ,,We willen mensen in beweging krijgen. Als wij meer bekendheid krijgen en onze website wordt goed bezocht, brengt dat hopelijk de mensen samen.” Theo Nuijten: ,,Is Zoetermeer seniorvriendelijk? Nog niet. In de Leyens is ongeveer 25 procent van de mensen ouder dan 65, dat geldt ook voor Noordhove. Als je wilt verhuizen, zie je dat er maar weinig woningen geschikt zijn voor ouderen.”


Naar bron gaan
Author: Theo Paijmans