Scheiding ziekenhuizen goed nieuws voor Zoetermeer: LangeLand lijkt gered
16 september 2021
De Reinier Haga Groep ontstond in 2013 toen het Reinier de Graaf Groep in Delft, het Haagse HagaZiekenhuis in Den Haag en het LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer nauw gingen samenwerken. Uiteindelijk doel was om te komen tot een bestuurlijke fusie. Maar zover kwam het niet.
Om het kwakkelende Zoetermeerse ziekenhuis van een faillissement te redden kwamen de andere twee op de proppen met een (achtergestelde) lening van 20 miljoen euro. Dat werkte, want het Zoetermeerse ziekenhuis kon blijven bestaan. Maar dat geld kwam wel van de twee andere ziekenhuizen.
Zere been specialisten
Maar in 2019 werd pijnlijk duidelijk dat het niet allemaal koek en ei was bij de drie partners. De medisch specialisten van het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft zegden het vertrouwen op in de Raad van Toezicht. Een complete fusie zou veel te duur zijn en ten koste gaan van de medische zorg.
Vlak daarna zei toenmalig bestuursvoorzitter Martin van Rijn dat de Reinier Haga Groep te weinig opleverde en dat gekeken ging worden naar een manier om fatsoenlijk uit elkaar te gaan. Dat bleek moeilijker dan gedacht, want uiteindelijk is er bijna anderhalf jaar gepraat en ligt er nu een resultaat: Reinier de Graaf verder als zelfstandig ziekenhuis, Haga en LangeLand gaan samen verder.
Zoetermeer overeind
De onduidelijkheid over de toekomst van de zorg in met name Zoetermeer laat de politiek in het Zoetermeerse niet onberoerd. Vooral om het LangeLand Ziekenhuis al jaren onderaan de lijstjes van gezonde ziekenhuizen in Nederland bungelt. De vrees voor het opdoeken was reëel, vooral omdat bestuurders van de andere ziekenhuizen steeds zeiden dat ‘alle opties op tafel liggen’.
Uiteindelijk lijkt donderdag het verlossende woord te komen. Zoals verwacht splitst Reinier de Graaf zich af en gaan het Haga en LangeLand samen verder. En – zo vermeldt een verklaring: gestreefd wordt dat in Zoetermeer 24/7 basiszorg geleverd blijft worden.
Blijft Spoedeisende Hulp open?
Die zin doet vermoeden dat ook de Spoedeisende Hulp (SEH) in Zoetermeer open blijft. Maar dat heeft wel financiële consequenties want een SEH zoals de spoedpost wordt genoemd, is duur en geld heeft het LangeLand Ziekenhuis niet. Daarover moet nog onderhandeld worden met de verzekeraars, en die gesprekken zijn nog niet gevoerd.
Wel schrijven Reinier de Graaf en het HagaZiekenhuis dat ze allebei geld pompen in het LangeLand zodat het voortbestaan ook op lange termijn is gewaarborgd. Daar bovenop komen nog afspraken over nieuwbouw bij in Zoetermeer.
Orthopedisch Centrum
De afgelopen anderhalf a twee jaar is ook gesproken over de toekomst van het Orthopedisch Centrum in Zoetermeer en het Prostaatkankercentrum in Delft. Die twee centra zijn met veel geld van alle drie de ziekenhuizen opgezet. Daarover is nu afgesproken dat alle ziekenhuizen in die centra blijven samenwerken. Dat heeft overigens niet alleen met geld te maken, maar ook met opleidingsplekken die anders zouden komen te vervallen.
Conclusie is dat de ontvlechting van de groep voor Zoetermeer niet slecht lijkt uit te pakken. De Zoetermeerse huisartsen zijn ook blij met dit nieuws. ‘Dit is zowel voor de huisartsen als voor de patiënten heel goed nieuws’, zegt een van hen. Blijft staan dat er wel geld nodig zal zijn om alles goed te regelen, en dat moet bij de verzekeraars vandaan komen. Die verzekeraars worden volgende week pas bijgepraat en dan zal blijken of die hier ook geld in willen steken.
Naar bron gaan
Author: Frank van Deutekom