Prinsjesdag: het programma en de verkeersmaatregelen van vandaag

Prinsjesdag: het programma en de verkeersmaatregelen van vandaag

prinsjesdag dinsdag 21 september 2021

prinsjesdag dinsdag 21 september 2021

21 september 2021

Het is Prinsjesdag. Maar net als vorig jaar zal het anders dan normaal zijn. Geen grote mensenmassa’s, geen rijtoer en geen balkonscène. Wél een troonrede, maar niet in de Ridderzaal. Op deze pagina houden we je de hele dag op de hoogte van de laatste Prinsjesdagontwikkelingen in Den Haag.
 

Burgemeester Van Zanen: ‘Prinsjesdag wordt bescheiden’
Den Haag is klaar voor Prinsjesdag. ‘Het is bescheiden, maar het gaat gebeuren’, blikt burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag dinsdagochtend vooruit. Wat hij wel jammer vindt, is dat voor het tweede jaar op rij alle festiviteiten niet doorgaan vanwege de nu geldende coronamaatregelen. En dat terwijl de anderhalvemeterregel vanaf aankomende zaterdag wordt verlaten. Kon Prinsjesdag op het laatste moment dan toch niet grootser doorgaan? ‘Nee’, antwoordt Van Zanen. ‘Wij weten dit pas sinds heel erg kort geleden. Dat was niet te organiseren.’

Het kabinet presenteert dinsdagmiddag een zogeheten beleidsarme begroting. Dat heeft alles te maken met de demissionaire status van de regering. ‘Dat is zeer hinderlijk. Niet alleen voor Den Haag of Amsterdam, maar ook voor een gemeente als Schipluiden’, meent Van Zanen. Waarom? ‘Wij hebben als gemeenten echt een kabinet nodig om afspraken te kunnen maken over woningbouw en klimaat. Dit kabinet is demissionair en kan dat niet doen. Wij moeten meerjarige afspraken kunnen maken met een nieuw kabinet.

Laatste hand

Bij de Grote Kerk wordt dinsdagochtend de laatste hand gelegd aan de rode loper voor de ingang. Voor het tweede jaar op rij vonden veel van de ceremoniële onderdelen in aangepaste vorm plaats vanwege de coronaregels.

Prinsjesdag begint zonder pracht en praal bij Paleis Noordeinde
Het is dinsdagochtend vroeg nog leeg in de straten van Den Haag op deze Prinsjesdag. De binnenstad wordt langzaam wakker en het is een stuk rustiger dan anders op deze dag.

Langs de Hofvijver staan dinsdag lage maar duidelijke hekken om het publiek op afstand te houden, dat overigens nog in geen velden of wegen te bekennen is. Het is nog vrijwel donker als even na 07.00 uur de banier van Paleis Noordeinde omhoog gaat: koning Willem-Alexander is aangekomen op zijn werkpaleis.

Voor het paleis zit welgeteld één vaste klant, Nico Mourits, die al zo’n 30 jaar in alle vroegte bij het paleis is op de derde dinsdag van september. ‘Geen publiek, geen in oranje uitgedoste mensen. Je mist wel de pracht en praal hoor’, zegt Mourits.

Verkeersmaatregelen
Het gebied rond de Grote Kerk, waar koning Willem-Alexander om 13.00 uur de Troonrede voordraagt, is vandaag tot minimaal 17.00 uur afgesloten. Om de kerk zijn hekken en schermen geplaatst die moeten voorkomen dat mensen toch iets kunnen zien van de aankomst van alle prominenten en de ceremonie. De politie roept daarom ook op om niet te komen.

Verder is het tot 17.00 uur verboden om te parkeren op de volgende plekken:

Prinsestraat, tussen Nobelstraat en Kerkplein
Torenstraat, tussen Agnietenpad en Westeinde
Westeinde, tussen Vleerstraat en Torenstraat
Jan Hendrikstraat

Vervoersmaatschappij HTM laat tram 16 omrijden tussen de haltes Statenlaan en Buitenhof. Woningen, winkels en bedrijven blijven bereikbaar. De wegen blijven ook gewoon open voor fietsers en voetgangers. Twee demonstraties zijn aangemeld: op het Plein en bij het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer.

Programma Prinsjesdag
Prinsjesdag 2021 heeft, net als vorig jaar, een ander aanzien dan gebruikelijk. Door de coronamaatregelen is niet de Ridderzaal, maar de Grote Kerk in Den Haag de plek waar koning Willem-Alexander de Troonrede uitspreekt. De overhandiging van het koffertje met alle plannen voor 2022 vindt voor het eerst plaats in de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer.

13.00 uur: Voordragen van Troonrede door koning Willem-Alexander in Grote Kerk
15.00 uur: Aanbieden van koffertje met Miljoenennota aan Tweede Kamer door demissionair minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën

Het publiek in de Haagse binnenstad, dat van Prinsjesdag normaal gesproken een feestdag maakt, ontbreekt vanwege de coronamaatregelen. Voor liefhebbers zit niets anders op dan te kijken naar de live televisie-uitzending van de NOS, die om 12.30 uur begint op NPO 1 en www.nos.nl. De uitzending op NPO Radio 1 start om 12.00 uur.

Naar bron gaan