Kabinet wil 1 november alle coronamaatregelen laten vallen

Kabinet wil 1 november alle coronamaatregelen laten vallen

Mark Rutte

13 augustus 2021
 

Het kabinet hoopt op 1 november de dan nog geldende coronamaatregelen te laten varen. Er hoeft dan ook nergens meer een coronatoegangsbewijs getoond te worden, meldden demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge in hun coronapersconferentie. Het is voor het eerst dat er zicht wordt gegeven op een mogelijke einddatum voor alle beperkingen. Het is de bedoeling om de anderhalvemeterregel op 20 september op te heffen.

 
Als alles goed blijft gaan, zal op maandag 20 september de anderhalvemetermaatregel in heel Nederland worden losgelaten, zei premier Rutte vrijdagavond in een persconferentie over de coronamaatregelen. Bij de start van het nieuwe studiejaar op 30 augustus wordt deze regel in het mbo en hoger onderwijs al losgelaten. Wel zullen daar andere regels blijven gelden die het aantal besmettingen moeten beperken.
 

Het kabinet gaat hiermee al eerder versoepelen dan wat het Outbreak Management Team (OMT) adviseert. Dat team van adviseurs noemt 20 september als mogelijke datum om ‘stap voor stap afscheid te nemen van de maatregelen’.

Belangrijk om fysiek onderwijs te volgen
Bij de versoepelingen van de maatregelen in het hoger onderwijs gelden vanaf 30 augustus een aantal voorwaarden, waaronder een maximale groepsgrootte van 75 personen per ruimte. Ook moeten mensen een mondkapje dragen op de gangen en blijft het advies aan medewerkers en studenten om gebruik te maken van zelftesten.

Het is voor studenten belangrijk om weer fysiek onderwijs te volgen, benadrukte de premier. Ruim een miljoen jonge mensen volgen al 1,5 jaar grotendeels online-onderwijs en de gevolgen daarvan zijn volgens Rutte ‘gewoon heel ernstig’. Hij wees op studieachterstanden en geestelijke problemen. Daarom wordt nu voorrang gegeven aan het mbo en hoger onderwijs in het openstellen van de samenleving.

Meer dan 75 gasten, toegangstest of vaccinatiebewijs
Vanaf 20 september is het verplicht voor horeca, evenementen, festivals, sportwedstrijden en kunst en cultuur om een toegangstest of vaccinatiebewijs te vragen als er meer dan 75 gasten aanwezig zijn. Er geldt geen onderscheid voor binnen- of buitenlocaties, zei Rutte. De maatregel gaat niet gelden voor bijvoorbeeld de detailhandel of op werk.

Nu zijn de toegangstests nog gratis, maar daar komt op termijn een einde aan. Het kabinet wil niet dat ongevaccineerden nog kosteloos een test kunnen halen als vrijwel iedereen al gevaccineerd is. Demissionair coronaminister Hugo de Jonge vindt dit niet een voorbeeld van vaccinatiedwang. ‘Je hebt altijd een eigen keuze.’ Hij noemt het ‘een sterke stimulans’ om ongevaccineerden toch over te halen zich te laten prikken.

‘Ons niet weer laten verrassen’
‘De snelle stijging van het aantal besmettingen in het begin van de zomer was een leerervaring, we moeten ons niet weer laten verrassen’, stelde Rutte. De snelle daling laat zien, net als de vaccinatiebereidheid, dat het grote deel van Nederland van corona af wil’, aldus de demissionair premier. Toch hebben op dit moment in Nederland 1,8 miljoen mensen nog geen immuniteit. ‘Duizenden kunnen nog in het ziekenhuis belanden’, waarschuwde De Jonge, minister van Volksgezondheid.

Bij het besluit of de voorgenomen versoepelingen op 20 september doorgaan houdt het kabinet nog wel een slag om de arm. Het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames moeten het wel toelaten’, zo lieten de bewindspersonen weten. Vrijdag 17 september wordt het definitieve besluit genomen.

Discotheken en nachtclubs blijven tot 1 november dicht
Discotheken en nachtclubs blijven ook de komende weken dicht. Ze mogen in elk geval tot 1 november nog niet weer open Het is in clubs en disco’s niet mogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Het kabinet hoopt dat die regel vanaf 20 september niet meer hoeft te gelden voor de meeste plekken in de samenleving, maar ook als de afstandsregel vervalt, blijven de dancings dicht. De nachtclubs en discotheken krijgen na 1 oktober financiële steun, zei Rutte.

Dit zijn de nieuwe maatregelen:

  • De regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden, vervalt stap voor stap. Studenten op universiteiten, hogescholen en mbo’s hoeven zich er vanaf 30 augustus niet meer aan te houden.
  • Bij lessen en colleges mogen maximaal 75 mensen tegelijk aanwezig zijn. Buiten de zalen moeten mensen mondkapjes dragen. Het kabinet adviseert studenten en medewerkers om zelftesten te gebruiken.
  • Restaurants en cafés moeten in elk geval tot 19 september om middernacht dicht, ze mogen geen schermen plaatsen en bezoekers krijgen een vaste zitplaats. Nachtclubs en discotheken blijven in elk geval tot 1 november dicht.
  • Mensen die op reis gaan kunnen zich tot 1 oktober gratis laten testen. Dit betekent dat mensen die in september naar het buitenland gaan, een gratis reistest kunnen laten afnemen.
  • Op 17 september besluit het kabinet of de 1,5 meter afstand ook in de rest van de samenleving kan vervallen. Het streven is dat mensen vanaf 20 september geen afstand meer hoeven te houden.
  • Het kabinet hoopt dat het vanaf 1 november niet meer nodig is om een vaccinatiebewijs, een negatieve testuitslag of een herstelbewijs te laten zien om ergens binnen te komen.