‘Gebruik alsjeblieft zand onder je vuurkorf’

‘Gebruik alsjeblieft zand onder je vuurkorf’

28 december 2021

Met de oproep toch vooral een paar zakken zand te gebruiken hoopt de gemeente Zoetermeer dit jaar duizenden euro’s schade te voorkomen bij oud en nieuw.

Afgelopen jaar was de gemeente ruim 12.000 euro kwijt aan schade aan het wegdek door vuren. Niet alleen een vreugdevuurtje, maar ook brandende oliedrums en vuurkorven brengen schade toe aan de straatstenen en vooral asfalt. Het vervangen van asfalt kan tot wel 1500 euro per vierkante meter kosten, een bedrag dat de gemeente liefst op de veroorzaker verhaalt als die tenminste bekend is. Bij de jaarwisseling 2020-2021 bedroeg de schade aan asfalt, in de wijken Noordhove, Meerzicht en Centrum, zo’n 2500 euro. De totale schade bedroeg 12.000 euro. Afgelopen jaarwisseling was de schade 73.000 euro, vooral veroorzaakt door illegaal vuurwerk.

Hens
Om wegdekschade te voorkomen en Zoetermeerders toch in de gelegenheid te stellen rondom een warm vuurtje te staan, vraagt de gemeente nu met de campage ‘Helpende Hens’ om toch vooral een laag zand onder de vuurkorf en oliedrum te leggen. Dat moet het wegdek voldoende beschermen tegen de hitte. Twee zakken van 20 kilo is voldoende, en daarbij adviseert de gemeente ook om een emmer water klaar te zetten voor calamiteiten.

Naar bron gaan
Remon Van Zuijlen 28-12-21