De gemeente wil het Dobbegebied omtoveren tot centraal park

De gemeente wil het Dobbegebied omtoveren tot centraal park

De gemeente wil het Dobbegebied omvormen tot een centraal park. Het Haagse landschapsarchitectenbureau Buro Sant en Co heeft hiervoor een schetsontwerp gemaakt. ‘
Dobbe Centraal Park Zoetermeer

Centraal Park

Het Dobbegebied heeft met zijn sterke groen-blauwe karakter en unieke centrale ligging tussen het oude dorp en het nieuwe Stadshart alle mogelijkheden om te veranderen van een passeerplek naar een aantrekkelijke verblijfsplek. De gemeente wil het gebruik van het gebied verder aanmoedigen, en naar een duurzaam Centraal Park voor Zoetermeer veranderen. In 2019 is het schetsontwerp vastgesteld door de gemeenteraad en op dit moment werken we aan een voorlopig ontwerp waarin het plan verder tot in detail wordt uitgewerkt.

De inrichting van het Centraal Park heeft invloed op de buurtbewoners en ondernemers in de omgeving. Daarom hebben tijdens de schetsontwerp fase al een reeks participatiebijeenkomsten plaatsgevonden. De gemeente is benieuwd naar uw mening op de plannen voor de inrichting van het Centraal Park. Door de vragenlijst in te vullen halen we per deelgebied informatie op zodat deze kunnen worden opgenomen in de plannen.

Deelgebieden

Zoetermeer Centraal park deelgebieden

Marseillepad

Het Marseillepad is momenteel erg stenig en de overgang naar het water is hard. Op het Marseillepad zouden we daarom graag meer groen zien, zodat het een echt onderdeel wordt van het Centraal Park. Op deze plek vindt wekelijks de warenmarkt plaats.

Parkweide

Momenteel wordt het Dobbe-eiland vooral gebruikt door wandelaars en mensen die komen jeu-de-boulen. Af en toe vindt er een klein evenement plaats en aan het Dobbe-eiland is restaurant Bo&Ro gevestigd.

Het Dobbe-eiland wordt getransformeerd in een parkweide waar van alles te doen is, met een rand van beplanting rondom. Aan de waterzijde is vrij uitzicht vanaf een vlonderpad. Er is ruimte voor verschillende activiteiten, zoals picknicken, kleinschalige evenementen, sport en spel.

Dobbe & eilanden

De Grote Dobbe is en blijft de belangrijkste centrale ruimte van het Centraal Park. Momenteel wordt het water omsloten door harde, stenige kades. Naast de fontein en het kunstwerk gebeurt er weinig. Om het water meer onderdeel van het park te maken, wordt het water toegankelijker gemaakt en worden er eilanden toegevoegd.

Nicolaasplein

Het Nicolaasplein blijft een parkeerterrein in een groene omgeving en een belangrijke verbinding tussen het oude dorp en het Centraal Park. De wens is om het plein logischer in te delen en waar mogelijk te vergroenen. Rondom het Paviljoen (de overkapping) kunnen nu en in de toekomst kleinere evenementen worden georganiseerd.

Enquête

U heeft de mogelijkheid om de vragenlijst t/m zondag 26 september 2021 in te vullen. Het is ook mogelijk om alleen de vragen te beantwoorden van een specifiek deelgebied waarin u geïnteresseerd bent.

START ENQUÊTE