Coronavirus: GGD Hollands Midden breidt locaties prikbus uit, Willem Engel voor Vlaamse rechter

Coronavirus: GGD Hollands Midden breidt locaties prikbus uit, Willem Engel voor Vlaamse rechter

Vaccineren op een priklocatie

11 augustus 2021

In dit overzicht houden we je op de hoogte van al het nieuws over het coronavirus op woensdag 11 augustus.

Vaccinatieregistratie RIVM na maanden zo goed als op orde
Slechts een paar procent van de coronavaccinaties die bij huisartsen en zorginstellingen zijn gezet, is nog niet opgenomen in het centrale register van het RIVM. Da blijkt uit navraag door het ANP. In april maakte het Outbreak Management Team (OMT) zich zorgen over het achterblijven van de prikregistraties, maar dat is nu dan toch opgelost.

Een volledig register is volgens het OMT belangrijk voor de evaluatie van het vaccinatieprogramma. Het RIVM spoorde huisartsen met speciale belrondes aan de gezette prikken in te voeren in het landelijke register. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zei daarop dat het invoeren van de vaccinaties ‘gewoon goed’ ging en dat er mogelijk na het aanvinken van de juiste vakjes iets misging. De partijen werkten samen aan een oplossing en afgelopen maanden slonk het percentage niet-geregistreerde prikken.

Volgens een woordvoerder van het RIVM is het niet duidelijk of de ‘paar procent’ die nog niet in het register staat, te wijten is aan de laatste paar huisartsen die de vaccinaties niet goed doorgeven. Het kan ook zijn dat gevaccineerden zelf geen toestemming hebben gegeven voor het delen van de gegevens.

Internationaal onderzoek naar drie medicijnen in strijd tegen corona
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) begint een grote internationale proef met drie medicijnen om te zien of die de toestand verbeteren van opgenomen coronapatiënten. Artesunaat, imatinib en infliximab zullen worden getest op patiënten in meer dan zeshonderd ziekenhuizen in 52 landen.

Het vinden van effectievere en toegankelijkere therapieën voor Covid-19-patiënten blijft een cruciale behoefte, aldus de WHO. Artesunaat is een behandeling voor ernstige malaria. Imatinib is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor bepaalde vormen van kanker en infliximab een behandeling voor aandoeningen van het immuunsysteem zoals de ziekte van Crohn en reuma.

De medicijnen zijn door hun fabrikanten beschikbaar gesteld voor het onderzoek en worden naar de betrokken ziekenhuizen verscheept.

Organisator autoshows sleept Staat voor rechter om doorgang evenementen
Organisator van autoshows 402 Automotive sleept de Nederlandse staat voor de rechter. De organisator van diverse Automotive-bijeenkomsten door het hele land wil onder meer duidelijkheid hebben over het al dan niet doorgaan van shows na 1 september.

402 Automotive is naar eigen zeggen marktleider op het gebied van autoshows die jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers trekken. De shows vinden plaats bij tal van evenementenlocaties als Circuit Zandvoort, Jaarbeurs Utrecht, Ahoy Rotterdam en het TT Circuit Assen. Het bedrijf verwijt de Staat met betrekking tot de coronaregels geen duidelijk beleid te hebben over bijeenkomsten op zogeheten doorstroomlocaties. De organisator heeft vanaf begin september zeven autoshows gepland.

Meerdaagse evenementen met overnachtingen zijn tot 1 september niet toegestaan. Eendaagse festivals mogen onder voorwaarden wel doorgaan:

Met coronatoegangsbewijs: tot 750 mensen en in de buitenlucht als er geen zitplaatsen zijn.
Met zitplaatsen: met coronatoegangsbewijs maximaal tweederde van de capaciteit. Buiten zijn dan ook meer dan 750 mensen toegestaan.
Zonder coronatoegangsbewijs: geen maximum, maar bezoekers moeten anderhalve meter afstand houden.
Doorstroomlocaties, als de kermis: geen maximum, maar de organisator moet ervoor zorgen dat iedereen anderhalve meter afstand kan houden.

Risiconiveau in twaalf regio’s omlaag
De overheid heeft de status van de 25 veiligheidsregio’s woensdag weer vastgesteld. Doordat het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames daalt, kunnen de risiconiveaus voor het coronavirus in twaalf regio’s omlaag.

Groningen en Gooi en Vechtstreek gaan in één klap twee stappen naar beneden. Ze stonden allebei sinds 13 juli op het hoogste niveau, zeer ernstig, maar hebben vanaf woensdag de status zorgelijk. Twente, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Hollands Midden en Brabant-Zuidoost staan ook niet meer op het hoogste risiconiveau. Zij zakken van zeer ernstig naar ernstig.

Friesland, IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord gaan van ernstig naar zorgelijk. Limburg-Noord is de enige regio waar de situatie verslechtert. De streek stond op ernstig, maar vanaf woensdag is de situatie er zeer ernstig.

De overheid stelt de risiconiveaus volgende week woensdag opnieuw vast. Voor de maatregelen heeft dit voorlopig geen gevolgen. De ingestelde beperkingen gelden in het hele land.

Ruim tweeduizend nieuwe coronagevallen, aantal opnieuw lager door storing
Het RIVM heeft in de afgelopen zeven dagen 17.365 meldingen van positieve tests gekregen, gemiddeld iets minder dan 2500 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 8 juli, aan het begin van de huidige golf. Dat gemiddelde daalt de laatste week minder snel dan in de weken ervoor.

Door een technische storing heeft het instituut niet alle gegevens gekregen en de cijfers zijn daardoor misschien ‘een onderrapportage van het werkelijke aantal meldingen’. Het is niet de eerste keer dat de rapportage is vertekend door storing. Het cijfer is wel vergelijkbaar met de vorige dagen. Ook toen waren er ruim 2000 positieve tests.

In Amsterdam zijn 194 inwoners positief getest en in Rotterdam 136. Daarna volgen Den Haag (56), Almere (52), Zaanstad (35) en Utrecht (34). In 58 gemeenten was er geen elke positieve test en dat is het hoogste aantal sinds 6 juli.

Er werden bij het RIVM negen overleden coronapatiënten gemeld; drie mensen uit Nijmegen, twee uit Den Haag en twee uit Purmerend. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 7 doden per dag, tegen 4 doden per dag een week eerder.

Vlaamse justitie: zaak Engel tegen viroloog naar andere rechtbank
De rechtszaak van Viruswaarheid-voorman Willem Engel tegen de Belgische viroloog Marc Van Ranst mag niet doorgaan, vindt het Belgische Openbaar Ministerie. De zaak gaat volgens het OM niet over laster, maar over een persmisdrijf.

Engel stond woensdagmiddag tegenover Van Ranst in de rechtbank van Mechelen. De uitgesproken hoogleraar en opiniemaker, een van de gezichten van de strijd tegen de corona-epidemie in België, zou Engel hebben uitgemaakt voor extreemrechts, virusontkenner en oplichter. Van Ranst doet de zaak af als aandachttrekkerij en een poging hem te intimideren en van zijn werk te houden.

De Mechelse rechtbank buigt zich nu eerst over de vraag of de kwestie er wel thuishoort. Als de rechter het OM volgt, wordt het voor Engel veel moeilijker. Een civiele zaak over laster is in België eenvoudig aangespannen, maar voor een klacht over een publicatie in de pers ligt de lat veel hoger. De belangrijkste verwijten van Engel aan Van Ranst gaan over een interview van de viroloog met het Financieele Dagblad, een perspublicatie dus.

Rond de zitting was er wat onrust in de buurt van het gerechtsgebouw. Medestanders van Engel weigerden zich in een café om de hoek aan de coronamaatregelen te houden. Toen er met asbakken en stoelen werd gegooid, greep de politie in.

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is woensdag gedaald tot 656, het laagste aantal sinds eind vorige maand. Dat zijn er 30 minder dan dinsdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op de verpleegafdelingen liggen nu 446 coronapatiënten, een afname van 26. Op de intensivecares daalde het aantal covidpatiënten met 4 tot 210. In de afgelopen 24 uur zijn er op de verpleegafdelingen 58 nieuwe coronapatiënten binnengekomen. Op de ic’s werden 20 patiënten binnengebracht.

Verplicht vaccineren als je bij Albert Heijn werkt? Voorlopig niet

In Amerika sluit supermarktconcern Ahold Delhaize een vaccinatieplicht voor personeel niet uit, hier wil het Nederlandse-Belgische concern liever eerst naar andere opties kijken. ‘Op dit moment hebben we nog niet besloten vaccinaties verplicht te stellen”, zegt topman Frans Muller in een interview met RTL Z. ‘We richten ons op andere maatregelen om de veiligheid van onze mensen en klanten te waarborgen.’

Dat doet het bedrijf onder meer met plastic schermen en beschermende kleding, legt hij uit. Daarnaast hoopt hij dat personeel uit zichzelf een prik haalt, al dan niet met wat duwtjes in de rug.

Geen wielerspektakel in Naaldwijk dit jaar

Het jaarlijkse wielerspektakel in Naaldwijk gaat deze maand niet door. Dat bevestigt Charles Overgaag van het wielercomité aan WOS.

‘De coronamaatregelen zijn te streng om nog een evenement te kunnen organiseren zoals wij dat voor ogen hebben’, licht Overgaag het besluit toe. ‘Bovendien willen wij als organisatie niet de gezondheid van onze bezoekers in gevaar brengen.’

GGD Hollands Midden: geen plannen prikvoorlichting op scholen, wel meer prikbussen
Tot dusver heeft 43 procent van de jongeren een eerste prik gehad. Om dat percentage te laten stijgen, zouden GGD’s in de regio plannen maken vaccinaties en voorlichting daarover te organiseren op scholen. Dat meldde de Volkskrant dinsdag. Monique Ligtvoet van GGD Hollands Midden zegt woensdagochtend in de radioshow West Wordt Wakker dat dit nu niet aan de orde is. ‘De GGD is er bovendien niet om mensen te overtuigen een prik te nemen. Wij geven informatie op basis waarvan mensen vervolgens een keuze kunnen maken al dan niet een prik te nemen’, aldus Ligtvoet.

‘Als GGD hebben wij voorlopig andere prioriteiten’, vervolgt Ligtvoet. ‘We zijn druk bezig het voor bewoners in woongebieden binnen de regio zo makkelijk mogelijk te maken zich te laten vaccineren. In een prikbus kan iedereen zonder afspraak naar binnen om een prik te halen, dat werkt goed’, zegt ze. ‘Je ziet ook dat jongeren hiervan gebruikmaken, samen met hun ouders.’ De komende periode bereidt de GGD het aantal locaties waar de prikbus naartoe gaat tot dertig.

Over het percentage van 43 procent is Ligtvoet ook niet ontevreden. ‘Met die jongere groep zijn we pas sinds begin juli begonnen. Het komt nu juist op gang, het is ook nog eens vakantietijd.’ De vaccinatiebereidheid is onder jongeren best groot, stelt Ligtvoet. ‘Ze denken erover na. Als ze zich laten vaccineren kunnen ze weer meer, en mogen ze opa en oma weer huggen. En straks gaan ze weer naar school, ook een belangrijke drijfveer. De overheid zet daarop in. Wij als GGD Hollands Midden ook, onze prikbussen kunnen daaraan bijdragen. Met die laagdrempeligheid is winst te behalen.’

Mensen zijn in coronatijd meer gaan bewegen

Vorig jaar voldeden meer mensen aan de richtlijnen voor gezond bewegen dan in 2019: 53 procent tegenover 49 procent. Dat schrijft de NOS naar aanleiding van onderzoek van het RIVM. Toch is niet iedereen zich daarvan bewust. Van de ondervraagden zei 30 tot 50 procent dat ze juist minder zijn gaan bewegen. Maar dat bleek volgens het RIVM niet altijd te kloppen.

‘Mensen zijn zich er soms zelf niet van bewust dat ze bewegen. Wij tellen bijvoorbeeld ook klussen in huis mee, zoals het opruimen van de zolder in coronatijd en werken in de tuin’, zegt RIVM-onderzoeker Wanda Wendel-Vos tegen de NOS.

Viruswaarheid-voorman in rechtszaal tegenover Belgische viroloog

Viruswaarheid-voorman Willem Engel zet zijn polemiek met de Belgische viroloog Marc Van Ranst woensdag voort voor de rechter. De Nederlander staat in een Mechelse rechtszaal tegenover Van Ranst, met wie hij al menig twitterruzie uitvocht.

Engel beschuldigt de Belg van laster en ‘eerroof’ (smaad), omdat die hem extreemrechts en een virusontkenner zou hebben genoemd. De zeer zichtbare en uitgesproken Van Ranst, uitgegroeid tot een van de gezichten van de Belgische strijd tegen de coronapandemie, spreekt dat tegen. Bovendien kan Engel er zelf ook wat van, voert hij aan. Engel zou Van Ranst op zijn beurt hebben uitgemaakt voor communist, extremist en schorriemorrie.

De Nederlandse dansleraar en activist en de Belgische hoogleraar namen het al vaak tegen elkaar op op Twitter. Het liep onder meer hoog op toen Engel Van Ranst, die ondergedoken zat omdat een Belgische militair het op hem gemunt zou hebben, aanwreef dat hij dat deels aan zichzelf te wijten had. Van Ranst noemde Engel daarop ‘een mafkees’ van ‘de wappiekermis’ en zei pas naar hem te luisteren als er ‘een salsapandemie’ zou uitbreken. Die tweets werden na een inzamelingsactie van medestanders van Van Ranst afgedrukt op duizenden bushokjes.

Meer regio’s doen stapje terug naar risiconiveau ‘zorgelijk’

Het aantal coronagevallen daalt verder en het aantal ziekenhuisopnames begint ook te dalen, en dat is terug te zien op de kaart van risiconiveaus in Nederland. De overheid stelt die woensdag weer vast voor de 25 veiligheidsregio’s. Waarschijnlijk kunnen meerdere regio’s het hoogste niveau verlaten en zakken een paar streken naar het een na laagste niveau.

Drenthe en Zeeland zijn de twee regio’s die nu al op zorgelijk staan. Zij krijgen woensdag vermoedelijk gezelschap van Friesland, IJsselland, Gelderland-Midden en Noord-Holland Noord, waar de situatie nu nog ernstig is. Daar zouden de regio’s Gooi en Vechtstreek en Brabant-Zuidoost bij kunnen komen. Zij hebben nu nog de status ‘zeer ernstig’, maar het aantal ziekenhuisopnames is zo sterk gedaald dat ze inmiddels op de grens tussen zorgelijk en ernstig zitten.

Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Flevoland, Twente, Zuid-Limburg, Kennemerland en Zuid-Holland Zuid blijven waarschijnlijk op zeer ernstig staan.

Nederland heeft vier risiconiveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig. Welke status een gebied krijgt, hangt af van het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. De hoogste van de twee cijfers geeft de doorslag.

Nieuwe demonstratie bij prikbus: ‘Ze zeggen soms dat ik op een nazi-bus werk’

De vaccinatiebus van de GGD Hollands Midden houdt de gemoederen in Katwijk bezig. Ook dinsdagmiddag stond er op het Andreasplein een groepje tegenstanders van het vaccinatiebeleid bij de bus. Vriendelijk bleef het voorheen niet altijd. ‘Ik word soms aangesproken door mensen die zeggen dat ik op een nazi-bus werk’, vertelt een van de medewerkers van de priklocatie.

Naar bron gaan