Bouw van moskee in Zoetermeer kan na tien jaar beginnen

Bouw van moskee in Zoetermeer kan na tien jaar beginnen

17 september 2021

De Stichting Islamitisch Centrum Zoetermeer (ICZ) mag beginnen met de bouw van een moskee aan de Olof Palmelaan in Zoetermeer. Dat heeft de Raad van State besloten, nadat een groep omwonenden bezwaar tegen de plannen had ingediend.
Moskee aan de Olof Palmelaan in Zoetermeer © Dutch Architect
Moskee aan de Olof Palmelaan in Zoetermeer
© Dutch Architect

Stichting ICZ is al tien jaar bezig met de plannen voor een nieuw Islamitisch Cultureel Centrum in de stad. In 2014 kwam de stichting met de gemeente overeen om een moskee te bouwen aan de Olof Palmelaan, in plaats van aan de Roggeakker. Daar zou in eerste instantie een nieuwe moskee worden gebouwd, maar bewoners van de wijk Seghwaert kwamen in opstand tegen de plannen. De gemeente besloot het plan uiteindelijk af te blazen.

In 2018 werden de plannen voor een modern gebedshuis gepresenteerd aan de Olaf Palmelaan. Hier werd niet door iedereen positief op gereageerd. Buurtbewoners maakten zich zorgen over hun uitzicht en parkeeroverlast. Nadat de gemeenteraad de bestemmingsplannen goed had gekeurd, dienden verschillende omwonenden beroep in bij de Raad van State.

‘Langgekoesterde wens’
De Raad van State verklaarde het beroep van de omwonenden ongegrond, waarmee de weg vrij is voor de gemeente en stichting ICZ om met de bouw van de moskee te beginnen. Stichting ICZ laat weten zeer verheugd te zijn. ‘Hiermee gaat een langgekoesterde wens van veel Zoetermeerders in vervulling. Al meer dan tien jaar hebben vele vrijwilligers hier een bijdrage aan geleverd. Wij zijn hen hier zeer dankbaar voor. Het resultaat mag er ook zijn: een prachtig en duurzaam gebouw dat in verbinding is met haar omgeving, ontworpen door architect Ahmed Oueld Hadj van Dutch Architect.’

‘Voor de moslimgemeenschap betekent het dat er ruimte is voor gebed, educatie en ontmoeting. Voor de stad Zoetermeer en de wijk Oosterheem betekent het een nieuwe plek van verbinding en ontmoeting’, laat de stichting weten. ‘ICZ wil er niet alleen voor de moslimgemeenschap zijn, maar wil ook een plek van verbinding zijn voor de buurt, de wijk en voor de stad Zoetermeer. Ook omwonenden die bezwaar hadden tegen de bouw, nodigen wij uit voor een kop koffie. Wij weten zeker dat we de zorgen die er zijn snel weg kunnen nemen.’

Naar bron gaan