Automobilisten massaal op de rem: flitspalen blijken vleermuiskasten

Automobilisten massaal op de rem: flitspalen blijken vleermuiskasten

10 augustus 2021

Veel automobilisten trappen toch iets vaker op de rem op de Haagweg in Monster bij het zien van palen met kastjes.

Het zijn geen flitskasten maar vleermuisverblijven. Aqua-terra Nova heeft ze daar neergezet op verzoek van een projectontwikkelaar, die in de buurt een huis gaat slopen. Daar zijn vier plekken gevonden waar een vleermuis kan zitten en daarom zijn de kastjes als compensatie neergezet. Daar kunnen de vleermuizen terecht tijdens de sloop en nieuwbouw.

Ecologe Tina de Jonge is verantwoordelijk voor de plaatsing van de kastjes. Zij had er niet bij stilgestaan dat ze zoveel op flitskasten lijken. “Het was wel belangrijk om ze voor 15 oktober neer te zetten, dan kunnen de vleermuizen er een heel seizoen aan wennen voor het huis wordt gesloopt”, zegt zij.

Vleermuiskenner Rudy van der Kuil van de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland was de kastjes ook opgevallen, toen hij er van werk naar huis langs reed. “Het is voor het eerst dat ik ze in het echt zie, ik kende ze alleen in theorie”, zegt hij.

Langs de Haagweg zijn drie kasten neergezet en de eerste vleermuis heeft zich al in de middelste kast genesteld. Het is de kast die ook het dichtst bij de lantaarnpaal staat. “Vleermuizen zijn erg tolerant en passen zich snel aan aan hun omgeving. Ze woonden eerst in rotsen en nu in onze stenen huizen”, zegt Van der Kuil. Hij zou het liefst zien dat bouwers bij duurzaam bouwen ook meer rekening houden met de natuur en nestelplekken inplannen voor vleermuizen, maar ook voor vogels en andere dieren.

Naar bron gaan
Author: WOS